Scenarii de revenire post-pandemie pentru angajatori și angajați

MAD Intelligence reprezintă un think tank digital care sprijină clienții în luarea celor mai bune decizii de business, prin raportarea propunerilor la trendurile din industrie, la statusul sociodemo-economic și la așteptările beneficiarilor. Organizația are mai multe proiecte de Artificial Intelligence, Sentiment Analysis și cercetare sociologică în desfășurare și este partenerul IRES – Institutul Român pentru Evaluare și Strategie pe analiză de statistici publice. Boardul director este compus din prof. asociat Dragoș Ilie, prof asociat dr. Antonio Amuza și Mihai Constantinescu.

În analiza noastră, au fost indexate peste 3,5 milioane de joburi încărcate în ultimii 15 ani pe principalele platforme HR din România. Acestea sunt grupate, la rândul lor, în 64 de industrii și departamente și separate pe două sectoare, public și privat. În graficul 1 prezentăm dinamica generală a tuturor posturilor publicate online, indiferent de industria sau sectorul de bază din care acestea proveneau, în intervalul 2005-2020.

Pe diagramă vedem cu ușurință impactul celor două crize majore din ultimii 13 ani: prima, din 2007-2008, resimțită în 2009 și urmată de un ecou de aproximativ 6 ani, până în 2014, când apar primele semne ale revitalizării pieței muncii și o a doua, provocată de pandemia COVID19 (martie 2020). Este devreme să ne pronunțăm cu privire la impactul pandemiei cu coronavirus în industriile din România, angajatorii, în marea lor majoritate comutându-se pe modulul stand-by în această perioadă. Dar, chiar și în acest context, putem vedea cu ușurință acele activități care se evidențiază în tabloul amorțit de business. Astfel, dacă privim asupra principalelor posturi promovate în 2020, în intervalul 1 ianuarie – 8 aprilie, o să vedem cum piața și-a închis pe rând oportunitățile dedicate profesioniștilor cu grad ridicat de senioritate, lăsând loc pentru acele posturi cu rol în salvarea sau supraviețuirea pieței în ansamblu.

Pe datele din graficul 2 putem imagina mai multe fațete din care putem deduce că joburile rămase active în piață sunt cele legate direct de vicii (consultant vânzări țigarete electronice) și alte activități obligatorii în evoluția firească a vieții socio-economice (contabilitatea). Chiar și așa, numărul lor este mult mai mic decât cel al posturilor promovate în lunile anterioare. Dintre acestea, joburile de contabil sau contabil senior s-au transformat în oportunități de angajare pentru junior accountant, deci specialiști cu expertiză redusă, iar asta ne poate spune că a crescut interesul pentru personalul cu pregătire limitată, suficientă pentru a livra documente de avarii. Conform acestor rezultate, asistăm la o stafidire a întregii activități economice și la un blocaj al pieței muncii, centrată în principal, în acest moment, pe funcțiile vitale ale societății – consum, consum de vicii și raportări obligatorii către stat în vederea evitării amenzilor.

Acest tablou nu prezintă prin el însuși niște soluții, ci mai degrabă creionează o stare de fapt, dar considerăm că înțelegerea status-quo-ului reprezintă fundamentul în imaginarea unor scenarii de reactivare socio-economică. Insistăm pe acest aspect, al diferenței dintre criza financiară din 2007-2008 și cea din 2020 pentru că ultima aduce un impact global geografic și disciplinar deopotrivă. Acest lucru presupune necesitatea unei regândiri a proceselor cu care eram obișnuiți până la începutul acestui ani și proiectarea unor noi roluri sau comasarea mai multora într-unul singur.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Alte Iscăliri ale Autorului

Alte Categorii

Sonsuz

Bealtaine (/ˈbæl.θənə/)[5] is the Gaelic May Day festival. Most commonly it is held on 1 May, or about halfway between the spring equinox and summer solstice. Historically, it was widely observed throughout Ireland, Scotland, and the Isle of Man. In …

Află mai multe...

Bosonul Higgs

Port scourge of the seven seas dead men tell no tales hands run a shot across the bow smartly yardarm hang the jib bilge grog

Află mai multe...

Best Boat Brands

Introduction Readymade godard brooklyn, kogi shoreditch hashtag hella shaman kitsch man bun pinterest flexitarian. Offal occupy chambray, organic authentic copper mug vice echo park yr

Află mai multe...

Muzică în mișcare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *